De Buurman
Dit karaktertype wordt ook wel de buurjongen, het buurmeisje, de goede buur, de gewone man of the everyman genoemd. Wij Nederlanders zijn dol op dit archetype. Van die mensen die zo lekker gewoon zijn gebleven. Die niet harder hoeven teschreeuwen dan de rest maar gewoon, doen waar ze goed in zijn. Zo normaal dat het bijzonder wordt. Het buurman archetype valt bij veel mensen in de smaak. We herkennen onszelf in hen, als één van ons en gaan makkelijk het gesprek aan.
Belangrijkste kenmerken van de buurman:
Bekende Buurman
Merken:
- Unox
- Blokker
- Ikea (meubelen voor de middle class)
- HEMA (voor iedereen)
- Klaverblad Verzekeringen
- SNS
- Freek Hypotheek
- Volkswagen (auto’s voor het volk)
- C&A
- Konining Maxima, Emma Stones, Matt Damon
- Frans Bauer, Chantal Janzen, Jesse Klaver
- Harry, de AH Manager
‘Zo normaal dat het bijzonder wordt.’
‘Hoe meer je vanuit je eigen archetype bouwt aan je werkgeversmerk, hoe makkelijker het wordt de juiste mensen als van nature aan te trekken’.
Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. De buurman is de gewone man, net zo als ieder ander. De buurman praat zoals iedereen praat en behoort daarmee tot de grootste groep. Echtheid en oprechtheid maakt dit archetype onweerstaanbaar voor klanten en kandidaten. Typerend voor de buurman zijn de Hollandse waarden hard werken en eerlijk zijn die hij belichaamt. Juist door zichzelf te zijn en gezond verstand te gebruiken onderscheidt hij zich (onbewust) van de rest, die allemaal wél hun best doen hun kop boven het maaiveld uit te steken. De buurman is niet van extreme luxe en meet zijn eigenwaarde niet af aan statussymbolen zoals een mooie auto of een fancy kantoorpand. Gewone mensen voelen zich dan ook snel thuis bij de buurman. En als directeur van een groot bedrijf kan de buurman gerust met stoppelbaardje, zonder make-up of op sneaker op kantoor verschijnen.
De buurman verlangt naar saamhorigheid en gelijkwaardigheid. Waarom uitblinken en anders zijn als je ook ergens bij kunt horen? De buurman is graag onderdeel van een groter geheel. En dit ook voor zijn klanten en kandidaten kunnen betekenen. Zodat ook zij zich begrepen, gezien en omarmd voelen. De buurman accepteert mensen voor wie ze zijn. Je vindt hem in allerlei (sociale) netwerkclubs waar hij gelijkgestemden ontmoet.
Tone of voice:
Attent, praktisch, vriendelijk, aardig, bescheiden, eerlijk, dienstbaar.
De 3 niveaus
Ieder van de 12 archetypes komt tot uiting op verschillende levels. Niveau 1 is het minst ontwikkeld en onvolwassen. Niveau 3 staat voor het meest bewuste en meest volwassen niveau van bewustzijn en ontwikkeling van het archetype. De niveaus van de buurman zijn:
Niveau 1:
Het archetype komt tot uiting in zijn zoektocht naar verbondenheid, meestal voortkomend uit een gevoel van eenzaamheid.
Niveau 2:
De buurman leert de skills beheersen van het aangaan en onderhouden van relaties en deze te koesteren. Hij weet wat hem te doen staat om erbij te horen.
Niveau 3:
Het archetype ziet waardigheid in iedereen, ongeacht de verschillen en levert zijn bijdrage om anderen dit ook te laten inzien.
Deze 5 subtype Buurmannen kom je tegen:
Binnen het Buurman archetype kun je verschillende type buurmannen onderscheiden. Zie het als typetjes waarbij de nadruk ligt op nét een ander facet van de karaktereigenschappen. Ze hebben veel met elkaar gemeen maar binnen de subtypen komen andere kenmerken en eigenschappen naar voren. De theorie van Carl Jung kent in totaal 5 subtypen waarvan het primaire archetype er één is:
1. De Buurman
‘What you see is what you get’. Zonder zich anders voor te doen is de buurman oprecht en behulpzaam. Vanuit de behoefte erbij te willen horen en op goede voet te zijn met anderen behandelt dit subtype iedereen met waardigheid en respect. Helaas kan de Everyman, in zijn verlangen erbij te willen horen en niet tegendraads te willen zijn, bezwijken voor een kuddementaliteit en zijn eigen identiteit verliezen.
2. De Burger
De goede burger voelt een diepe verantwoordelijkheid voor het bouwen en behouden van de community. Want hij of zij gelooft in de waarde van het grotere geheel. Met hoge integriteit streeft de burger naar eerlijkheid en gelijkheid. Een valkuil voor de burger is té ijverig zijn in het nastreven van rechtvaardigheid, wat juist averechts werkt.
3. De Advocaat
In het belang van anderen voelt de advocaat zich gedwongen te werken voor het grotere geheel. Met passie en energie is dit subtype in staat anderen te inspireren en enthousiasmeren om actie te ondernemen en zich te verenigen achter een doel. Een valkuil voor de advocaat is dat hij of zij zijn eigen belang en ego boven dat van de groep plaatst.
4. De Dienaar
De dienaar is toegewijd aan het helpen van anderen, zowel in ondergeschikte rollen als in leiderschapsposities. Met empathie, bewustzijn en commitment is de dienaar onvoorwaardelijk in staan anderen te helpen. Een valkuil voor de dienaar is dat hij in de hang naar erkenning zó ten dienste staan van anderen dat hij of zij zichzelf voorbij loopt.
5. De Netwerker
De netwerker creëert communities en connecties in het belang van het grotere collectief. Met een extraverte persoonlijkheid is de netwerker echt een sociale vlinderdie zich makkelijk in anderen kan verplaatsen. Een valkuil voor dit subtype is het aangaan en manipuleren van relaties puur voor persoonlijk gewin.
De ideale kandidaat voor het buurman werkgeversmerk
Dit archetype is echt en oprecht. De ideale kandidaat voor het buurman werkgeversmerk houdt niet van teveel poespas en is net zo rechtdoorzee; hard werkend maar bescheiden. Samen uit samen thuis is wat deze mannen en vrouwen voelen en nastreven. Er is weinig onderhandeling nodig om tot een passend salaris te komen, wetende dat de buurman hem niet belazert en betaalt voor goed vakmanschap en betrouwbaarheid.
Het buurman archetype doet zaken vanuit de behoefte aan verbinding en samenwerking. Tot ditzelfde cluster behoren ook het clown/entertainer archetype en de minnaar. Ben je opzoek naar een type werknemer dat past bij jouw bedrijf en dezelfde waarde nastreeft? Zoek het dan in de hoek van deze archetypes. Natuurlijk kunnen kandidaten met andere karaktereigenschappen ook goed matchen. Wees je in ieder geval bewust van de eindwaarden die voor ieder archetypecluster centraal staan:
▪ Structuur en orde – Verzorger, Leider, de Creator
▪ Verbinding en samenwerking – Buurman, Clown, Minnaar.
▪ Ontwikkeling en verandering – Innocent, Specialist, Explorer
▪ Prestaties en durf – Held, Rebel, Magiër
‘Beter een goede buur, dan een verre vriend.’
tITEL
Is jouw (werkgevers)merk een buurman?
Voelen mensen zich bij jouw merk snel thuis? Ben jij heel gewoon en daardoor eigenlijk heel bijzonder? Verkoop je een product of dienst met een brede doelgroep en/of voor alledaags gebruik? Dan is de kans groot dat je een buurman bent.
Nice to meet you!
Nu je weet wat het betekent om een buurman te zijn, kun je dit gaan toepassen in alle lagen van je bedrijf. Want hoe meer je vanuit je eigen archetype bouwt aan je merk en werkgeversmerk, hoe makkelijker het wordt de juiste mensen als van nature aan te trekken. Zodat jouw personeelstekorten voorgoed verleden tijd zijn.
Benieuwd naar hoe je dit doet? Ontdek de 7 stappen van het employer branding proces en leer zelf bouwen aan je employer brand.